Monday, May 5, 2014

Heshtag.

# = heshtag.

Sungguh ka aku eja ni. Heshtag ni orang selalu guna kalau nak juai barang ka. Tak pun benda ni dijadikan satu method untuk orang mencari atau pun benda yang orang nak retrieve berkaitan dengan "sesuatu perkataan".
--
Paham dak explaination panjang aku ni. Haha.
Makna kata untuk bahasa yang lebih ringkas atau mudah. Kata kan lah u olss suma nak beli handbag ke. So boleh la taip #sayajualbeg . So nanti akan keluar la bermacam2 gambar yg ada kaitan dengan #sayajualbeg. Tapi jangan lah terkejut kalau keluar gambar makcik senah dok posing. Tu perkara besa,kot kot lah makcik tu model utk beg tu. Nobody know.

Kan.

Selalunya # heshtag ni selalu pkai kat stegram ja. Ala Instagram.
Zaman aku dulu2 .hestag ni wat nak check baki kredit ja. *122#. 
Maju dah sekarang ni.

Btw,
Kadang kadang aku terpikiaq gak,hestag ni macam index ka. Kalau kat buku,kat muka surat belakang skali ada page khas untuk index. Index macam penunjuk arah la. Bukan tunjuk tang mana buku tu bila buku tu hilang ka.

Contohnyaaa. Kalau kita nak cari perkataan "system" dalam buku tu. Kita boleh ja belek kat index belakang buku tu. So it will tell us page brapa yang ada pasai "system".
So bila kita tengok dalam konteks hestag ni, rasa macam sama dak konsep dia. Walaupun tak lah se sistematik macam index.

Yala cuba kita heshtag apa2. Then it will show us.


Walaweii banyak membebel. Wish me luck public speaking. Omgeee. Senak perokkk gua.

No comments: